Со мало истражување и разгледување на сите нови и паметни бизнис идеи кои што беа опфатени во 2009 и 2010 година, ние избравме 10 кои веруваме дека на жените претприемачи од Македонија ке им обезбеди нови можности. Има широк спектар на иновативни концепти и многу е тешко да се одберат само 10 од нив. Се надеваме дека нашата селекциа ке биде инспиративна кон за читатели.

1. Мал обем на производство на храна, со модел на чланарина

Во минатата година видовме огромен пораст на иновативен и мобилен начин на производство на храна кои раотат на принцип на нарачка, се доставува храната со камиони, се продава целата без остатоци и залихи. Можни се и мали кулинарски услуги, кои ке им овозможат на младите претприемачи да добијат основа во бизнисот со храна, да создадат база на клиенти и да се создаде постојан приход.

2. Еколошки активности

Бидејки еколозите се многу активни и во своите активности се трудат што е можно повеќе функции да се извршуваат со еколошки материјали, се превземаат активности со дождовна вода да се чистат рекламните паноа по тротоари, згради, и секаде каде што ги има. Нивната активност ја превземаа многумина, па наместо со хемиски средства за чистење, се користеа разни природни ресурси, како што се песок, трева, оцет и многу други средства.

3. Уреди за следење на сопственото здравје

Од широкиот спектар на технички направи “gadgets” кои ги има со многу теми и опции и се достапни до луге кои се љубители на ваквите играчки, сега на пазарот се достапни и уреди со кои може да се следи здравјето и активностите на човекот, и да се добијат информации кои до сега беа достапни само со медицински надзор. Повеќето од овие уреди не се достапни во целиот свет, па еве една бизнис можност за дистрибутери и развивање на локални верзии од истите.

4. Софистицирани машини за делење на рекламни примероци од продукти

Софистицираните машини за давање на мостри се многу актуелни во светските метрополи, кои се лесен и уникатен начин да се примами клиентот да го проба нашиот продукт преку давање на бесплатни примероци. Активностите што сеправат во Шпанија, Токио, Белгија и многу други места каде што се делат бесплатни примероци од кафе, чоколади, храна и разни други примероци се пример дека овој концепт ке се рашири брзо и е еден од водечките мали бизниси за 2011 година.

5. Дискретни кровни соларни панели и турбини за ветер

Додека на повеќето сопственици на куќи единствена цел им е преку соларните панели и ветерни турбини да добијат енергија, постојат и поединци на кои им е важна не само цената туку и естетското влијание на истите. Со цел да се реши проблемот на нарушената естетика, група инженери измислиле нови решенија кои се вклопуваат во околината. Се наравени кровни турбини кои речиси не се приметуваат на косиот кров и соларни панели кои се во облик на традиционални керамиди за кровна покривка. Многу важен момент овде е дека во текот на наредните години ке се удри акцентот на развој на продукти од ваков вид, па еве за нашите иноватори можност да се искажат.

6. Ротирачка продажба актуелна за сопственици на локали

Алтернативна можност за сопствениците за локали и продажни места е ротирачката продажба, која станува многу актуелна по светските трговски центри и аеродроми. Станува збор за локали кои одредени брендови ги превземаат, го менуваат изгледот на продавницата за да одговара на нивниот идентитет и одредено време  се продавница за тој бренд, по еден месец или како ке одлучат, продавницата ја ребрендираат за нов продукт, кој што е сега актуелен. Како на пример, два месеци е продавница за I phone, а потоа е продавница за новата серија автомобили од марката Toyota, а потоа е продавница за новото кафе на одредена компанија.

7. Земјоделие на далечина

Според Википедија, симулацијата на FarmVille стана најпопуларна игра на FB, таа им нуди на  потрошувачите начин на далечинско контролирање на делови од земјиште, кои всушност обезбедуваат храна. Една Италијанска компанија го разви сопствениот бизнис на истиот принцип, каде што овозможи секој поединец да си има одредена парцела на земјиште, преку интернет, како низ игра се нарачува производството на продукти и одкако тие ке бидат произведени се доставуваат до вратата на купувачот во рок од 24 часа. Неделните испораки се дел од пакетот на интернет градинарството.

8. Поврзување на креативни корисници со локалните производители

Идеите за нови машини и алатки не мора да останат само на хартија или во компјутер, сега со новиот начин на работење на одредени мали работилници се развива брзата испорака на било каков продукт. Новите работилници можат со дигитални алатки да направат било каков производ кој што е потребно прецизно да се исече со машина,  да се направи скулптура, дел за машина за вежбање или машина за проезводство. Со овој начин на работа работилниците им овозможуваат на дизајнерите или пак на потрошувачите нивните идеи да ги направат во физички производи и така се создава бизнис за мали работилници.

9. Маркетинг преку вклучување на потрошувачите на продуктот

Во деновиве на рецесија, каде што се гледа да се заштеди, еден од добрите начини на заработка, а од друга страна на рекламирање на продуктите е да се вклучат корисниците на продуктите. Тие се платени за нивната работа, со љубов ги промовираат продуктите кои што ги користат, а од друга страна заработуваат од истите. Тоа е можно да се прави како за промовирање на концерти, до промовирање на нови производи на мали компании.

10.Кеси за измет, за еднократна употреба

Многу чест проблем на земјината топка е недостаток на тоалети. Кесата за еднократна употреба е направена од биоразградливи материјали, внатре е обложена со дезинфициенс газа која го дезинфицира секој одпад. Овие кеси не шират миризба, сигурни се во рок од 24 часа и се безбедни за закопување под земја, каде што се разградуваат. Во рок од четири недели од нивната употреба, нивната содржина се претвара во висококвалитетно ѓубриво, нешто што е исто така многу ретко во одредени делови на земјината топка како и тоалетите.
 


Comments
Leave a Reply