Со мало истражување и разгледување на сите нови и паметни бизнис идеи кои што беа опфатени во 2009 и 2010 година, ние избравме 10 кои веруваме дека на жените претприемачи од Македонија ке им обезбеди нови можности. Има широк спектар на иновативни концепти и многу е тешко да се одберат само 10 од нив. Се надеваме дека нашата селекциа ке биде инспиративна кон за читатели.

1. Мал обем на производство на храна, со модел на чланарина

Во минатата година видовме огромен пораст на иновативен и мобилен начин на производство на храна кои раотат на принцип на нарачка, се доставува храната со камиони, се продава целата без остатоци и залихи. Можни се и мали кулинарски услуги, кои ке им овозможат на младите претприемачи да добијат основа во бизнисот со храна, да создадат база на клиенти и да се создаде постојан приход.

2. Еколошки активности

Бидејки еколозите се многу активни и во своите активности се трудат што е можно повеќе функции да се извршуваат со еколошки материјали, се превземаат активности со дождовна вода да се чистат рекламните паноа по тротоари, згради, и секаде каде што ги има. Нивната активност ја превземаа многумина, па наместо со хемиски средства за чистење, се користеа разни природни ресурси, како што се песок, трева, оцет и многу други средства.

3. Уреди за следење на сопственото здравје

Од широкиот спектар на технички направи “gadgets” кои ги има со многу теми и опции и се достапни до луге кои се љубители на ваквите играчки, сега на пазарот се достапни и уреди со кои може да се следи здравјето и активностите на човекот, и да се добијат информации кои до сега беа достапни само со медицински надзор. Повеќето од овие уреди не се достапни во целиот свет, па еве една бизнис можност за дистрибутери и развивање на локални верзии од истите.

4. Софистицирани машини за делење на рекламни примероци од продукти

Софистицираните машини за давање на мостри се многу актуелни во светските метрополи, кои се лесен и уникатен начин да се примами клиентот да го проба нашиот продукт преку давање на бесплатни примероци. Активностите што сеправат во Шпанија, Токио, Белгија и многу други места каде што се делат бесплатни примероци од кафе, чоколади, храна и разни други примероци се пример дека овој концепт ке се рашири брзо и е еден од водечките мали бизниси за 2011 година.

5. Дискретни кровни соларни панели и турбини за ветер

Додека на повеќето сопственици на куќи единствена цел им е преку соларните панели и ветерни турбини да добијат енергија, постојат и поединци на кои им е важна не само цената туку и естетското влијание на истите. Со цел да се реши проблемот на нарушената естетика, група инженери измислиле нови решенија кои се вклопуваат во околината. Се наравени кровни турбини кои речиси не се приметуваат на косиот кров и соларни панели кои се во облик на традиционални керамиди за кровна покривка. Многу важен момент овде е дека во текот на наредните години ке се удри акцентот на развој на продукти од ваков вид, па еве за нашите иноватори можност да се искажат.

6. Ротирачка продажба актуелна за сопственици на локали

Алтернативна можност за сопствениците за локали и продажни места е ротирачката продажба, која станува многу актуелна по светските трговски центри и аеродроми. Станува збор за локали кои одредени брендови ги превземаат, го менуваат изгледот на продавницата за да одговара на нивниот идентитет и одредено време  се продавница за тој бренд, по еден месец или како ке одлучат, продавницата ја ребрендираат за нов продукт, кој што е сега актуелен. Како на пример, два месеци е продавница за I phone, а потоа е продавница за новата серија автомобили од марката Toyota, а потоа е продавница за новото кафе на одредена компанија.

7. Земјоделие на далечина

Според Википедија, симулацијата на FarmVille стана најпопуларна игра на FB, таа им нуди на  потрошувачите начин на далечинско контролирање на делови од земјиште, кои всушност обезбедуваат храна. Една Италијанска компанија го разви сопствениот бизнис на истиот принцип, каде што овозможи секој поединец да си има одредена парцела на земјиште, преку интернет, како низ игра се нарачува производството на продукти и одкако тие ке бидат произведени се доставуваат до вратата на купувачот во рок од 24 часа. Неделните испораки се дел од пакетот на интернет градинарството.

8. Поврзување на креативни корисници со локалните производители

Идеите за нови машини и алатки не мора да останат само на хартија или во компјутер, сега со новиот начин на работење на одредени мали работилници се развива брзата испорака на било каков продукт. Новите работилници можат со дигитални алатки да направат било каков производ кој што е потребно прецизно да се исече со машина,  да се направи скулптура, дел за машина за вежбање или машина за проезводство. Со овој начин на работа работилниците им овозможуваат на дизајнерите или пак на потрошувачите нивните идеи да ги направат во физички производи и така се создава бизнис за мали работилници.

9. Маркетинг преку вклучување на потрошувачите на продуктот

Во деновиве на рецесија, каде што се гледа да се заштеди, еден од добрите начини на заработка, а од друга страна на рекламирање на продуктите е да се вклучат корисниците на продуктите. Тие се платени за нивната работа, со љубов ги промовираат продуктите кои што ги користат, а од друга страна заработуваат од истите. Тоа е можно да се прави како за промовирање на концерти, до промовирање на нови производи на мали компании.

10.Кеси за измет, за еднократна употреба

Многу чест проблем на земјината топка е недостаток на тоалети. Кесата за еднократна употреба е направена од биоразградливи материјали, внатре е обложена со дезинфициенс газа која го дезинфицира секој одпад. Овие кеси не шират миризба, сигурни се во рок од 24 часа и се безбедни за закопување под земја, каде што се разградуваат. Во рок од четири недели од нивната употреба, нивната содржина се претвара во висококвалитетно ѓубриво, нешто што е исто така многу ретко во одредени делови на земјината топка како и тоалетите.
 
First Post! 04/04/2011
 
Doktor Raymond Rife
Ako niste prije čuli za dr. Rifea, budite spremni na gnjev i iznenađenje kada doznate kako je život ovog velikog čovjeka uništen zbog njegova nevjerojatnog otkrića!
Doktor Royal Raymond Rife, sjajan znanstvenik, rodio se  1888. godine. Nakon završena studija na John Hopkinsu radio je na razvijanju nove tehnologije koja se danas koristi u optici, elektronici, radiokemiji, biokemiji, balistici i avijaciji. 
Rife je gotovo sam razvio novu znanost - bioelektričnu medicinu.
Za svoja otkrića Rife je dobio 14 važnih nagrada i priznanja. Sveučilište u Heidelbergu za njegove zasluge dodijelio mu je počasni doktorat.
Skoro cijeli svoj život Rife je proveo dizajnirajući i izrađujući medicinske aparate. Radio je za Zeiss Optics, vladu SAD-a i nekoliko privatnih dobronamjernika, od kojih je najpoznatiji milijunaš Henry Timkin.
Bio je veoma obrazovan čovjek i svladao mnogo različitih disciplina. Neka od njegovih otkrića: ultraljubičasti mikroskop, mikrodisektor i mikromanipulator. Nema sumnje, Rife je bio jedan od najbriljantnijih znanstvenika svog doba. 
    Dr. Rife je prvi u svijetu 1920. napravio virusni mikroskop. A 1933. usavršio je svoj prvi mikroskop i izradio nevjerojatno složen univerzalni mikroskop, koji se sastojao od 6000 dijelova, mogao je povećati objekt 60.000 puta i nudio je mogućnost promatranja živih virusa. 
    Zahvaljujući tom mikroskopu, Rife je bio prvi čovjek koji je vidio živi virus. Suvremeni mikroskop odmah ubija sve mikroorganizme pa se kod njega vide samo njihovi ostaci.
    No kroz Rifeov mikroskop može se vidjeti aktivnost virusa, kako se oni mijenjaju da bi se prilagodili okolini, kako se brzo množe pod utjecajem karcinogenih tvari i transformiraju zdrave stanice u tumorske.

Već  1920. Rife je saznao za virus raka, koji je nazvao Cryptocides Primordeales, kasnije preimenovan u Progenitor Cryptocides. Da bi potvrdio svoje otkriće, Rife je zarazio virusom 400 štakora i svi su oboljeli od raka. Nakon toga izliječio je svih 400 štakora.

Rife je pažljivo dokumentirao svoje pokuse. Ostavio je snimke, fotografije i zabilješke svojih istraživanja. U Rifeov laboratorij dolazilo je puno studenata koji su htjeli vidjeti njegove pokuse.

Mnogi su ga znanstvenici i liječnici podržavali. Među njima su bili međunarodno poznati E.C.Rosenow, Arthur Kendall, Dr. George Dock, Alvin Foord, Rufus Klein-Schmidt i mnogi drugi.

Rife je ignorirao sve rasprave oko svojih otkrića. Slava i počasti nisu ga zanimali. Sve svoje vrijeme posvetio je usavršavanju metoda uništenja ubojitih virusa. Da bi ih uništio, služio se istom metodom koja mu je omogućivala promatranje živih virusa - rezonancijom.  
    Povećavajući intenzitet frekvencija, koji su prirodno rezonirali s frekvencijama virusa, Rife je povećavao njihovo osciliranje, što je izazivalo uništenje virusa. 
    Rife je uložio mnogo vremena i truda da bi pronašao frekvencije koje uništavaju herpes, dječju paralizu, meningitis, tetanus, gripu i golem broj drugih opasnih mikroorganizma
    Godine 1934. Sveučilište Južne Kalifornije sazvalo je posebnu medicinsku komisiju da bi potvrdila otkrića dr. Rifea. Iz Pasadena County Hospital dovezeno je u Rifeov laboratorij 16 pacijenata s dijagnozom završnog stadija raka. Ekipa liječnika trebala je promatrati pacijente tijekom liječenja i nakon 90 dana procijeniti njihovo zdravstveno stanje, ako ostanu živi. 
    Nakon 90 dana terapije komisija je potvrdila da je 14 od 16 pacijenata potpuno izliječeno. Dva ostala pacijenta nastavila su terapiju i nakon 4 tjedna i njih su proglasili zdravima. Liječnička komisija potvrdila je da je Rifeova terapija 100% uspješna. 
    Da bi odali priznanje genijalnom otkriću dr. Rifea, 20. studenoga 1931. četrdeset četiri najbolja liječnika SAD-a organizirala su svečani banket na imanju dr. Milbanka Johnsona.
    Na banketu su liječnici proglasili Rifeovu terapiju "krajem svih bolesti".

Što je bilo dalje? Što bi bilo da ste pronašli lijek za sve bolesti?

Vijest o kraju svih bolesti došla je do Morrisa Fishbeina(!), koji je 1934. postao potpuni vlasnik dionica Američke zdravstvene udruge. Zadnje, što je htjela farmaceutska industrija, bila je bezbolna terapija, 100% učinkovita u liječenju terminalnoga karcinoma, koja nije stajala ništa osim male količine struje (a i ona bi - da je Tesla uredio svijet - bila besplatna i dostupna svima!).

Ljudi bi mogli pomisliti da im više ne trebaju lijekovi...
    Fishbein je poslao dr. Rifeu svog odvjetnika s ponudom "koja se ne odbija". No Rife ju je odbio.
    Uskoro zatim iz Rifeova laboratorija ukradene su snimke, fotografije i bilješke. Kradljivac nikad nije pronađen.
    Dok je Rife pokušavao nadoknaditi štetu, netko je razbio njegov neprocjenjivi univerzalni mikroskop i ukrao njegove dijelove.
    Prije toga netko je potpalio laboratorij u New Jerseyu, vrijedan nekoliko milijuna dolara, gdje su se liječnici pripremali za konačnu potvrdu Rifeove terapije prije njezina službenog objavljivanja.
    Zadnji udarac bila je ilegalna pljenidba policije svega onoga što je još preostalo u laboratoriju dr. Rifea. 
    Liječnici, koji su htjeli zaštititi Rifea, izgubili su dotacije i privilegije. S druge strane, golem novac potrošen je na to da ti, koji su vidjeli Rifeovu terapiju, zaborave da ona uopće postoji. 
    Tako je Arthur Kednall, direktor Northwestern School of Medicine, neočekivano dobio na svoj račun 250.000 $ i povukao se u Meksiko. U te dane to je bio golem novac.
    Drugu prominentnu osobu, koja je surađivala s Rifeom, dr. Georgea Docka, ušutili su golemim novčanim iznosom i najvećim nagradama na polju medicine.
    Nijedna cijena nije bila prevelika da se zaustavi Rifeova terapija. Sjetite se da danas liječenje jednog pacijenta, oboljela od raka, stoji oko 300.000 $! Velik je to biznis.
    Na kraju su svi, osim dr. Couchea i dr. Milbanka Johnsona, napustili Rifea.
    Medicinski časopisi, što su ih većinom financirale farmaceutske tvrtke, a nadzirala Američka zdravstvena udruga, odbijali su objaviti članke o Rifeovoj terapiji. Tako su cijele generacije studenata medicine diplomirale a da nikad nisu čule za Rifeov proboj u medicini.

Rife je shvatio da njegov životni trud i otkrića ne samo da su ignorirani, nego su njegovom smrću trebali i nestati. Prestao se boriti i ostatak života proveo je tražeći utjehu u alkoholu. To mu je pomagalo ublažiti bol od spoznaje da se njegova otkrića ignoriraju dok milijuni ljudi pate od bolesti samo da bi nekolicina profitirala.

Royal Rife umro je 1971. od posljedica alkohola.
    Na sreću, njegovo djelo ipak nije umrlo s njim. Rifeovi  učenici nastavili su istraživanja na polju biorezonantne medicine. Nekolicina doktora i inženjera obnovila je njegove uređaje. Godine 1986. napisi o dr. Rifeu i njegovoj terapiji ponovno su se pojavili u tisku.
    Istraživanja dr. Rifea nastavili su drugi znanstvenici - Hulda Clark, dr. Beck, dr. Lakhovski i drugi.
    Zahvaljujući svima njima, biorezonantna medicina danas je dostupna svakomu tko želi pronaći prirodan i učinkovit način rješenja zdravstvenih problema. 
    Svake godine održava se skup liječnika iz cijelog svijeta kako bi podijelili svoja iskustva i dostignuća na polju biorezonantne medicine. Na popisu je zasad više od 500 bolesti koje se mogu liječiti s pomoću frekvencija. 
    Nadajmo se da će jednog dana Royal Raymond Rife s pravom biti priznat genijem suvremene medicine. Do tada njegova legendarna tehnologija dostupna je samo onima koji su je zainteresirani pronaći.
    Iako posve legalna za veterinare, koji je koriste za liječenje životinja, Rifeova briljantna terapija ostaje tabu za ortodoksnu humanu medicinu samo zato što bi ugrozila međunarodni monopol farmaceutske industrije koja kontrolira život - i smrt - većine ljudi na ovom planetu.